2015. Budapest-Óbuda

 

Dr. Farbaky Péter a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója a főváros képviseletében:

“Tarlós István főpolgármester úr kért meg arra, hogy a  főváros nevében vegyem át a szobrot. Köszönjük az A-HÍD Zrt.-nek Nepomuki Szent János szobornak a restaurálását, valamint  Szent Flórián szobor  tisztításának finanszírozását is. A két restaurátor Szűcs László és Papp János voltak, az Ő munkájukat is köszönjük. …. A szobrok az 1770-es években készültek a művészük, Bebó Károly volt az Zichyeknek az udvarmestere, a szobor talapzatát a Zichy és Berényi címer díszíti.

Eljött a nap, hogy újra megújulva vehetem át Budapest nevében a barokk szobrot.”

 

Bús Balázs a III. kerület polgármestere köszöntötte a jelenlévő vendégeket és a Dunán felvonuló hajósokat. Köszöntő szavai után, még az alábbiakat mondta:

“A kajakosok, sárkányhajósok és a többi evezős eddig is hozzá tartozott az óbudai partszakasz képéhez. Az előttünk álló években belátható közelségbe kerülhet a Duna bekapcsolása Budapest közlekedési vérkeringésébe. Birtokba kell tehát venni Európa második legnagyobb folyamát, kihasználni a benne levő turisztikai és kulturális lehetőségeket egyszersmind új közösségi színteret kell létrehozni. Kívánom, hogy a jövőben a Duna is hozza közelebb a jobb és a ball parton lakókat, az Észak és Dél Budán élő embereket egymáshoz. Remélem a mostani hagyományt teremtő vízi felvonulás is ráirányítja a figyelmet ennek szükségességére.”

Tercsi Zoltán plébános az üdvözlő beszédek után megáldotta a szobrot, és a vízi útra indulókat.