Németh Kálmán

A Hídépítők Egyesület 2023. évi kitüntetettje 1951-ben Szegeden született.
Mélyépítési tapasztalatokra a Szovjetunióban, a Moszkva körüli szerkezetépítéseknél tett szert, termelési gyakorlaton, mint diák.
Mérnöki oklevelet a Moszkvai Útépítési Egyetem Híd- és alagútépítési szakán 1974-ben, gazdasági mérnöki oklevelet a Budapesti Műszaki Egyetemen 1991-ben szerzett.
A Hídépítő Vállathoz 1974. 07.15-én lépett be, és 2021. 05.13-án szűnt meg a munkaviszonya.
Kezdetben, mint munkahelyi mérnök a kunszentmártoni Körös-híd építésénél dolgozott, amely az első alkalmazása volt a szabadon szerelt hídépítési technológiának Magyarországon. Majd a Szegedi Rókus felüljáró (Leánykori nevén Izabella felüljáró) újjá építésénél, majd az Északi Tiszahíd munkálatainál dolgozott, Szeged mellett.
1980-90 között, mint építésvezető dolgozott nagyobb hídépítéseken: Csongrád, Baja, Szolnok; a déli területen: ipari szennyvízkezelési, csatorna építési, vízellátási, útépítési és egyéb feladatoknál tevékenykedett.
1990-től a Déli területi Főmérnökség vezetője, majd Területi igazgatója. Az általa irányított szervezet komplex hídépítési projectekben vett részt, a Dunán: Dunaharasztinál, és Baján, a Tiszán: Szolnokon és Tiszaugon. Elhíresült mondása ebben az időben munkatársai irányában: „Csináljátok, nekem mindegy, hogy hogyan, de el ne ba***átok!”
Később Kommunális igazgató, majd Stratégiai Igazgató beosztásban dolgozott. Ez utóbbi munkakörében magunk között „Vadászati” Igazgatónak mondtuk.
Tényleges nyugdíjba vonulásáig a feladatait mindig lelkiismeretesen, korrekten a cég és a kivitelezés érdekeinek szem előtt tartásával végezte.

A 2023. évi életműdíjas: Németh Kálmán.